5 sleutelfactoren in elk veranderingsproces

Geschreven door Wim op 28/08/2023 in Change management

Verandering is een continu gegeven, zowel in de samenleving als in onze wereld. Organisaties zien zich daardoor gedwongen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ook binnenin organisaties zijn er constant veranderingen: een nieuw teamlid, onze doelgroep heeft nieuwe noden, verschuivingen in takenpakketten…

Competenties om met veranderingen om te gaan én deze te begeleiden, zijn cruciaal geworden. In deze blog lichten we 5 belangrijke sleutelfactoren toe die van toepassing zijn in elk veranderingsproces.

1. Waarom en waar naartoe

De basis van elk veranderingsproces. Waarom veranderen we en waar willen we naartoe? Het is belangrijk dat alle betrokken partijen op beide vragen het antwoord kennen. Herhaling is hier het key-woord. Het liefst van al is dat doel concreet en is het voor iedereen duidelijk wanneer het kan afgevinkt worden. Nog beter als dit doel ook inspirerend en motiverend werkt om in te zetten tijdens de verandering.

2. Betrokkenheid

Betrokkenheid van stakeholders vergroot de kans op een gedragen verandering. Door een plek te krijgen in de kerngroep en eigenaarschap op te nemen. Door input en/of feedback te geven via allerlei werkvormen. En ook door open te communiceren gedurende het hele proces. Geen nieuws is ook nieuws. Communicatie verdient een eigen tijdslijn.

3. Een "strak" plan

Een veranderingsproces heeft nood aan een plan, van de start tot het einde. Dit plan maakt duidelijk wat wanneer zal gebeuren, welke stappen er zullen gezet worden, wanneer de beslissing valt. Dit plan bevat ook data wanneer de implementatie zal starten. Door te meten en te evalueren zorg je ervoor dat je het uiteindelijke doel bereikt. Een plan dat stakeholders beschrijft alsook hun plek op de participatieladder. Een plan op maat en tempo van (het DNA van) jouw organisatie.

4. Verandermanagers

Een geslaagde verandering zorgt voor een gevoel van betekenis en impact voor al wie er mee bezig is. De weg naar dat gevoel is vaak uitdagend. Een goed samengesteld team met de juiste competenties en goesting kan jou hierbij helpen. Jullie gaan het proces bewaken en opvolgen. De kennis bij anderen naar boven halen en ideeën verbinden. Participatie faciliteren, betrokkenheid creëren en inspelen op weerstand. Collega’s ondersteunen bij de soepele implementatie van de verandering. Alle nodige stappen om het uiteindelijke doel te bereiken.

5. De nodige flexibiliteit

Verandering is vaak onvoorspelbaar. Het proces zal onderweg onverwachte uitdagingen met zich meebrengen. Het plan zal bijgestuurd moeten worden. In aanpak en/of tempo. Misschien kan je wat sneller, of moet je wat trager gaan. Weerstand is voor ons een teken van betrokkenheid. We zien dit liever doorheen het proces naar boven komen dan na de beslissing. Dat vraagt tijd en continue bijsturing. Ook in de implementatiefase zullen er noden en verbeterwensen opduiken. Het is precies een beetje knutselen...

Conclusie

Veranderingsprocessen kunnen complex en uitdagend zijn, maar met een doordachte aanpak zal je organisatie, je team en jij verder groeien. Dat ervaren wij elke dag.