Veranderen is knutselen

Geschreven door Wim op 24/01/2022 in Change management

Ik was vroeger niet de grootste knutselaar, integendeel. Mijn knutselwerken zouden nooit een plaats vinden in een museum. Ook de leerkracht in de lagere school was vrij duidelijk dat ik mijn talent ergens anders moest zoeken. Toen ik als animator aan de slag ging, wou ik liever activiteiten begeleiden dan aan de knutseltafel kinderen helpen.

En nu doe ik niets liever…

Een veranderingsproces begeleiden is volop knutselen. Informatie analyseren, puzzelen en stukjes bij elkaar passen. Proberen, experimenteren en leren uit wat er verkeerd ging. We gaan er prat op om niet met standaardmodellen aan de slag te gaan. We willen op maat en tempo van onze klant werken en knutselen. Hoe fijn is het om alle stukjes te zien verschijnen, om te bouwen en verder te bouwen. Om ideeën te verzamelen en om op een eerste kunstwerk feedback te verzamelen en samen verder te knutselen. Heerlijk.

Op het intakegesprek stellen we steevast de vraag wanneer ze tevreden zijn op het einde van het proces of hoe hun knutselwerk er idealiter zou moeten uitzien. Onze eerste tekening bestaat uit een stappenplan om daar te geraken. Soms vaag, soms heel gedetailleerd, afhankelijk van het proces. Er ontstaan lijnen en vaste punten. We maken tekeningen van de verschillende stakeholders en hun trap op de participatieladder. We houden visie-oefeningen waar we vaak met beelden aan de slag gaan omdat die meer zeggen dan woorden en vooral ook in een team langer blijven hangen.

Met z'n allen rond de tekentafel

In een eerste fase zijn alle ideeën welkom, er zijn geen foute ontwerpen, integendeel. Wanneer we ze allemaal samen leggen, zoeken we de rode draad. We kijken voor welke zaken er draagvlak is en waar tekeningen elkaar ogenschijnlijk tegenspreken. En dan is het zover: de eerste draft gaat van de tekentafel weg om feedback te verzamelen. Wat zijn de eerste indrukken, wie zou er hier en daar een lijn of een kleur aanpassen? Wat is er nodig opdat teamleden die deze versie niet mooi vinden, er zich toch kunnen in vinden om mee starten? Vaak blijft het niet bij één draft en kunnen we op het einde een hele tentoonstelling creëren van begin tot eindvoorstel. Soms gaan we al eens spieken bij andere knutselwerken om te zien hoe zij het aangepakt hebben.

Het geeft extra kleur aan ons ontwerp als teamleden zelf ook aanpassingen beginnen doen, samen het ontwerp nog straffer maken en er vooral ook hun werk van maken. Misschien wijkt dat soms wat af van ons eerste idee. Het is dan wel één waar ze trots op zijn en die ze zelf ook willen  tentoonstellen.

We zijn klaar voor ons volgende knutselwerk. Jij ook?