Of het nu in onze coachingsgesprekken is, bij de start van een nieuw veranderingsproces vol uitdagingen of naar aanleiding van de hoeveelheid taken op de todo-lijst, we hebben het de laatste tijd al weer veel verteld en ingezet. De berg die onoverkomelijk lijkt, die het hoofd blokkeert of taken doet uitstellen. Die berg gaan we samen opdelen in kleinere heuvels.
Klinkt simpel maar dat is het niet. Dat merken we zelf ook in onze eigen bergen. Er zijn redenen waarom we enkel de berg zien en waarom soms een externe blik kan helpen de heuvels te zien. Eerdere ervaringen, weerstand, door het bos de bomen niet meer zien, schrik om fouten te maken… Aan het begin van de berg staan allerlei gevaarsborden die je doen twijfelen om de berg te beklimmen. En toch…
Ook bij je eigen grote kuis
We haalden de mosterd bij het boek van David Allen “Getting things done”. Daar schrijft hij over “een eerst volgende actie” om grotere projecten aan te vangen. En gelijk heeft hij. Bij grote projecten op het werk en zelfs ook bij je eigen grote kuis in huis, helpt het om die eerste stap te benoemen en in je agenda te zetten. Een eerste actie in je grote project zou kunnen zijn dat je in je agenda een blok voorziet om je in te lezen of om een klankbord te zoeken bij een teamlid. Een nieuwe fles kuisproduct kopen of de stoelen al op tafel plaatsen, kunnen een eerste actie zijn om de dag erna te beginnen aan je grote kuis.
Zo geraak je stap voor stap vooruit. Hetzelfde principe hanteren we bij de heuvels. Ze benoemen en omschrijven kan al voor heldere gedachten zorgen. Ze taal geven en inplannen als eerste taak op je werkdag. Welke mijlpalen in je proces wil je precies afvinken om erna naar een volgende heuvel te gaan? Telkens met de top van de berg, je uiteindelijke doel, voor ogen. Een GANTT-schema kan je helpen om verschillende tijdslijnen naast elkaar te zien en die mijlpalen daarop vast te klikken. We werken vaak retro-actief in een proces waarbij we starten op het einde (bij de evaluatie) om zo terug te keren naar het moment van de beslissing, het einde van het input- of feedbacktraject helemaal tot op de dag van vandaag.
Je eerstvolgende actie afvinken en die eerste heuvel over klimmen, motiveert om ook andere acties op te nemen, andere uitdagingen aan te gaan of het vervolg van het pad weer wat duidelijker te zien. Voor ons een reden waarom wij zo graag op maat werken. Elke stuurgroep, elke stap in een veranderingsproces maakt voor ons meer duidelijk wat de beste volgende stap is. Hoe snel kunnen we gaan of moeten we vertragen? Welke werkvorm werkt er het best bij het team? Welke knopen moeten we ontwarren en hoe kunnen we op weerstand inspelen? Of is er net nood aan het creëren van hogere betrokkenheid en gedragenheid. Elke heuvel geeft ons een beeld van de top van de volgende heuvel…
Éénmaal op die top, loont het de moeite. Dat weten we.