Bij heel wat organisaties waarmee we samen werken, spat de energie en gedrevenheid er vanaf. Er leeft goesting, medewerkers zijn betrokken en zien overal opportuniteiten. Het ene idee na het andere popt op. Bijzonder waardevol. Medewerkers om te houden en te waarderen.
Maar wat als het allemaal wat te veel wordt?
De oplossing start bij het helder krijgen van wat de prioriteiten zijn. In de job en in de organisatie. Prioriteiten kan je laten kiezen door het team, kan je uit de missie en visie van je organisatie halen of aan je doelgroep vragen. Een zoektocht naar de balans tussen de essentie en ruimte voor experimenten, innovatie en vrijheid. Niet gemakkelijk, want er is zoveel en alles lijkt belangrijk. Elke niet-prioriteit kan wel gelinkt worden aan een doelstelling of heeft een reden waarom die toch moet gebeuren. Je wilt kansen geven en nieuwe ideeën niet tegenhouden.
En toch kan niet alles prioritair zijn. Wanneer je taken in volgorde zet, zijn er altijd taken die onderaan de lijst bengelen. Dat doet soms pijn. Ook bij ons. Maar we hebben geleerd dat die pijn van korte duur is. Op lange termijn levert het op.
Prioriteiten zijn het vertrekpunt, de toetssteen en de gezamenlijke rem
Er is geen "juist" aantal prioriteiten. Het is zoeken waar precies je de streep zet. Dat doe je vooral samen. Samen op zoek naar het punt waar een grote meerderheid het gevoel heeft dat het haalbaar is. "Kiezen is winnen" leerde een Sint-Niklase jongeman ons, en dat klopt volledig. Niet treuren om wat je verliest, maar trots zijn op jouw doordachte keuzes. Dat je het welzijn van medewerkers voorop zet en kwaliteit biedt aan je doelgroep bijvoorbeeld. Prioriteiten zijn het vertrekpunt voor elke nieuwe opportuniteit die plots je pad kruist. Ze zijn een toetssteen om ja of nee te zeggen tegen je collega. Ze zijn een gezamenlijke rem wanneer iemand “wild” loopt van een nieuw project maar daar eigenlijk geen ruimte voor is.
Eénmaal prioriteiten gekozen, is het nog niet gedaan. Tegen wanneer wil je die prioriteit realiseren? Eénmaal je die timing kent, hoe omschrijven we de prioriteit zodat die haalbaar is? En hoe formuleer je de prioriteit zodat voor iedereen duidelijk is wanneer je ze kan afvinken? En dus ook wanneer je mag vieren. Doorheen het jaar zal je prioriteiten evalueren en bijsturen. En af en toe zal iets anders je prioriteiten onder druk zetten.
Wij kennen onze prioriteiten voor dit jaar en ook op lange termijn. Een gerust gevoel. Ze geven ons goesting én vormen een rem als wij ook weer eens wild gaan. Wat zijn jullie prioriteiten?