Verandering gebeurt door perspectief te bieden

Geschreven door Wim op 03/07/2024 in Change management

Tijd voor verandering. Maar waarom zou je? Het is toch goed zo?

In een steeds veranderende wereld en organisatie, zijn mensen op zoek naar zekerheden. Iets wat nu duidelijk is, brengt meer zekerheid dan iets dat in de toekomst anders zal zijn en dus nu nog niet duidelijk is. Zelfs al loopt het nu niet goed.

Belangrijk dus om dat toekomstbeeld scherper te stellen. Het vermogen om perspectief te bieden, is een krachtig instrument om met moeilijkheden om te gaan en positieve verandering te bevorderen.

In deze blogpost geven we jou vijf tips om aan je team perspectief te bieden bij je verandering.

1. Samen

Gedragen veranderingen leiden tot betere resultaten. En dat doe je dus best samen. Denk samen na over de nieuwe situatie. Creëer samen. Droom samen. Het is belangrijk dat je team weet waar jullie naar toe willen. Ook al is dat nog niet altijd concreet of onder de juiste woorden te vatten. Wat zal er precies beter werken of vlotter gaan? Waar ligt de winst voor je team? Wat kan je meer betekenen voor je doelgroep?

2. Kijk verder

Perspectief gaat verder dan simpelweg kijken naar de wereld om ons heen. Versterk het vermogen van je teamleden om de context van situaties te begrijpen. Laat hen alternatieve standpunten in overweging nemen, laat hen door andere brillen positief naar de toekomst kijken. Help hen om breder te kijken, dieper te denken en veerkrachtiger te worden. Het bieden van perspectief kan niet alleen de betrokkenheid van je team vergroten, maar ook hun prestaties verder verbeteren.

3. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Vind je niet de juiste woorden, visualiseer. Gebruik foto’s, laat een tekening maken, zoek het internet af of bouw het met lego. Woorden zijn belangrijk in het proces om allemaal hetzelfde te kunnen zeggen en begrijpen. Maar zeker in beginfase bieden visuele aspecten vaak een mooier, ambitieuzer en meer inspirerend perspectief.

3. Erken sterktes

Geef erkenning voor wat er nu wel goed werkt. Er zijn redenen waarom jullie het tot nu toe niet gezamenlijk uit het raam gekegeld hebben. Benoem wat je wil behouden en vraag wat zij willen behouden. Dat kan een onderdeel zijn of een gevoel. Je kan als minimumvoorwaarde instellen of als toetssteen bij de evaluatie achteraf.

4. Proces van vallen en opstaan

Experimenteer zodat je hele team of één teamlid ervaart wat het is en hoe groen het gras wel aan de overkant is. Naast je eigen overtuiging zorg je voor bijkomend enthousiasme wanneer het experiment slaagt. Slaagt het experiment niet, krijg je waardevolle tips die het perspectief van anderen nog meer duidelijk kan maken. Ook een overgangstermijn zorgt voor perspectief. De verandering hoeft misschien niet voor iedereen morgen al te gebeuren. Misschien mag je team nog wat extra tijd krijgen om dat perspectief te laten groeien.

Conclusie

Veranderen kan een stuk onzekerheid meebrengen. Door samen perspectief te creëren, tackel je de uitdagingen die op jullie pad liggen. Dat ervaren wij elke dag.