Mijn eerste verandering

Geschreven door Wim op 08/08/2023 in Over Coaster consulting

Floortje, wat was eigenlijk jouw eerste veranderingsproces?

Het klinkt tegenstrijdig. Alles verandert voortdurend: je lijf, je ideeën en principes, je omgeving. Hoe kan je dan iets vertellen over je eerste verandering? Toch komt er spontaan iets bij me op. Het was een standaard onderdeel van het ‘wie zijn we en wat doen we’-verhaal van mijn eerste werkplek. En nu ik erop terugkijk, besef ik hoe belangrijk die periode voor me is geweest…

We waren jonge enthousiastelingen die wilden bewijzen dat erfgoed ook hip kon zijn. Met diverse opdrachten en projecten, zotte attributen en duizend-en-één ideeën gingen we overal in Vlaanderen aan de slag. Mét mensen, in de buurt of wijk, rond een museum, thema of jubileum. We bouwden netwerken uit, deden ervaring op en trokken weer verder. Tot we beseften dat er iets niet klopte. Als je écht iets wil veranderen en impact nastreeft, is komen en gaan dan voldoende? Blijft er genoeg achter? Kan je wat je hebt geleerd wel borgen en delen, wanneer je hals-over-kop een nieuw avontuur begint?  

Toegegeven, deze vragen waren niet de mijne. Ik rolde pas afgestudeerd het team in, nog groen achter mijn oren. Eén van de bezielers van het collectief, onze latere coördinator, nam het voortouw. Hoe kunnen we meer duurzaam werken en het verschil maken, ook wanneer we er zelf niet bij zijn? En hoe kunnen we beter zorgen voor onszelf en niet alles met vrijwillige inzet oplossen?  Zo groeiden we van projecthuis voor alledaags erfgoed tot expertisecentrum voor erfgoedparticipatie. Eerst voelde het als proberen passen in het hokje van de subsidiegever. Later werd ook voor mij duidelijk dat het klopte. De projecten die we zelf deden waren experimenten om uit te leren, daarnaast begeleidden we anderen, zetten we lerende netwerken op en deelden we kennis en inspiratie.

Kan ik het verschil maken?

Toen ik me jaren later afvroeg of ‘team consultant’ een job was waarin ik mijn talenten en passie kwijt kon, kwam dezelfde vraag weer naar boven. Kan je echt het verschil maken voor een team of organisatie, wanneer je komt en gaat?  Ondertussen weet ik dat ervaring delen en mensen versterken in wat ze doen en willen bereiken, er écht toe doet. Bij Coaster consulting werken we samen aan gedragen verandering, zodat jullie, wanneer wij weer weg zijn, zelf voort kunnen.

Hopla. Heb ik het in één blogpost meteen over alle expertises van Coaster gehad: missie en visie, strategie, organisatiestructuur, leiderschap en teamwerking. Met warme dank aan tapis plein (nu Werkplaats immaterieel erfgoed).

Meer weten? Contacteer me via floortje@coasterconsulting.be