Jonas De Cauwer en Gerben Van Houte van Dwagulu Dekkente. Een energieke organisatie die jongeren laat groeien om als kritische wereldburger aan de slag te gaan. Wij hadden het geluk om met hen en de rest van hun team op weekend te gaan en daar een enorme “drive en goesting” te ervaren om de toekomst van de organisatie vorm te geven. En dat na twee jaar van schrappen in het aanbod, annuleren en telkens opnieuw uitstellen. We gingen met hen in gesprek wat er na zo’n weekend bleef hangen.
Waarom doen jullie wat jullie doen?
We laten jongeren zien en beleven dat, hoe het er in Vlaanderen aan toe gaat, niet overal zo is. We tonen hen andere werelden en laten hen kritisch nadenken in de hoop dat ze er in hun eigen leven mee aan de slag gaan. We kiezen bewust voor jongeren omdat die volop in ontwikkeling zijn en we hun beeld willen verruimen. Het is een uitnodiging om te beleven en uitgedaagd te worden. Wederkerigheid staat bij ons voorop. Zo plannen we ook bewust terugkomreizen om die ervaringen langs beide kanten te versterken.
Jullie zijn op weekend geweest om na te denken over de toekomst, wat blijft er zoal hangen?
Dat er meer energie is dan dat je soms denkt. De warmte en het enthousiasme van iedereen. Dat er wel wat veerkracht is na zo’n periode stil liggen. Bij een minderheid kwam het naar voor dat ze mogelijks zouden afhaken en dat heeft een belletje doen afgaan. We hebben ons gerealiseerd dat door minder contact te hebben, dit de valkuil is. We willen zorgen voor elkaar. We hebben dat goed gedaan op weekend en het is onze ambitie om dat te blijven doen. Het is tof om “dwagulees” te zijn”. Daarnaast willen we uitgroeien tot een Vlaamse organisatie. Dat was niet iets wat we op voorhand aan gedacht hadden want dat leek te ambitieus maar het is duidelijk door de groep naar voor gekomen.
Wat maakt dat jullie team zo goed matcht?
“Veel op café gaan.” De verbondenheid en vriendschap. Het is ook een stuk eigen aan de organisatie. Je beleeft intense dingen samen waardoor je een band schept en we zien dat die ook wordt uitgedragen. We hebben daarnaast een open cultuur waar iedereen wordt toegelaten en direct inspraak krijgt.
Welke tip zou je geven aan organisaties die morgen ook zo’n oefening willen opstarten?
Laat je begeleiden door iemand want anders riskeer je dat je op hetzelfde stramien verder gaat. Durf dingen veranderen: dat doen we niet meer of anders. Durf van nul te beginnen, durf out of the box te denken. Durf dingen in vraag te stellen. Vooral veel durven dus.