In gesprek met...

Geschreven door Wim in change management

Niele Jossa, bij Haven de coördinator en communicatieverantwoordelijke. Haven is al 5 jaar een veilige proeftuin waar jonge ondernemers kunnen experimenteren.

De passie en gedrevenheid spat er bij Niele vanaf dus over de vraag “waarom doen jullie wat jullie doen” moest hij niet lang nadenken.

“Bij Haven zijn we er van overtuigd dat ondernemen voor iedereen kan zijn. We willen de drempels om te ondernemen dan ook zo laag mogelijk maken. We creëren een experimenteerruimte voor jongeren, een echte veilige haven. We laten hen de eerste stappen zetten en begeleiden hun projecten met vallen en opstaan. Na 2 jaar begeleiding ontdekken ze of ondernemen iets voor hen is of niet.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de jongeren wil ondernemen. Wat hen tegenhoudt is onzekerheid, faalangst en een hoop financiële en administratieve drempels. Net daarop zit Haven. Samen met de partners willen we die drempels wegwerken. We kunnen rekenen op zo’n 25 jeugdorganisaties die jongeren ondersteunen in hun context en die dit samen met hen waar maken. Haven zou niet bestaan zonder onze partners. Op die manier is het een unieke combinatie. Daarnaast gaan we ook partnerschappen aan met cultuur en kenniscentra.”

Jullie hebben de afgelopen 5 jaar veel ervaringen opgedaan, wat blijft er zoal hangen?

“Verschillende dingen. De jeugdsector is een toffe plek waar het ondernemen echt in zit. Je kan er enerzijds je passie ontdekken en er iets mee doen. Anderzijds kan je er ook je werking runnen. Het is fantastisch om te zien dat jongeren kansen grijpen. Dat er dingen ontstaan zonder dat er resultaten moeten zijn. We zien projecten die een grote impact hebben, niet alleen financieel maar ook sociaal. De ruimte om te experimenteren werkt, net omdat niets moet. Als jongeren vaststellen dat ondernemen niets voor hen is, is dat ook even waardevol. We willen dan ook heel graag verder uitbreiden.

Het is fantastisch om te zien dat projecten blijven verder gaan. Er zijn zelfs projecten die nu hun eerste medewerker in dienst nemen. Projecten die anders niet mogelijk waren. Dan heb je met het jeugdwerk ook echt economische en sociale impact.”

Welke tip zou je geven aan jongeren die morgen een onderneming willen opstarten?

“Da’s vrij simpel: gewoon doen en proberen. We werken heel hard vanuit de idee om gaandeweg bij te sturen. Ondernemen staat gelijk aan gewoon doen en experimenteren. Je kan onmogelijk een onderneming starten die volledig vast ligt en bedacht is. Wij hebben een context gecreëerd waar dat kan.”

Meer lezen over Haven, kan hier.