Wil jij mijn peter worden?

Geschreven door Wim op 28/05/2021 in Leiderschap

Één van de mooiste vragen die je kan krijgen. Deze blogpost gaat dan niet zozeer over het peterschap over een nieuw wondertje in de wereld. Wel over een peter zijn voor iemand die de leiding neemt in een bedrijf of organisatie.

Wij zijn zelf ook peters, met alle verwachtingen die daar bij komen. Ook wij moesten even gaan zitten, toen we de vraag kregen. Waarna we in de lucht sprongen van blijdschap. Met diezelfde passie en persoonlijkheid coachen wij ook een aantal ondernemers, managers en coördinatoren.

“Hebben jullie even tijd voor een babbel, ik zit met iets.”

Natuurlijk. Waar we vooral luisteren en een klankbord zijn, eerder dan zelf de oplossing aanreiken. Vaak complexe zaken waar de persoon in kwestie mee vast zit. Waar die eerst zichzelf en ons wil horen vooraleer die er verder intern mee aan de slag gaat. Over teruggaan naar de essentie van de organisatie, over de nood aan een nieuwe structuur of over de werking van het team. Soms telefoontjes of gesprekken van een kwartier, soms een wandeling van twee uur lang.

Vertrouwen is de basis. Je moet openheid voelen om tegen je peter de elementen te delen die in je hersenen blijven ronddwalen. Er moet een klik zijn waarbij je merkt dat je peter een stukje meeleeft en denkt om je vooruit te helpen.

We ervaren zelf ook hoe belangrijk zo’n externe blik kan zijn en hoezeer dit deugd kan doen. Jezelf eens alles horen uitleggen en op een rijtje zetten, een aantal onzekerheden kunnen aankaarten of een kritisch klankbord dat je terug brengt naar de essentie van de uitdaging. Het versterkt ons in wat we dagelijks doen en hoe we een volgende situatie zouden aanpakken.

Ook ervaren ondernemers en coördinatoren maken hier gretig van gebruik. Het zijn niet alleen de starters of personen die nieuw in deze functie kruipen. Integendeel, de situaties zijn soms complexer, de nood aan een externe blik des te hoger.

Af en toe ronden we een gesprek af met de vraag of we iets hebben kunnen betekenen. We hebben tijdens het gesprek nauwelijks iets gezegd. Maar daar zit het hem net. Het helpt de ander om gedachten te ordenen en om soms met één vraag een andere manier van denken te creëren. Je ziet hen weggaan met een hoofd vol hersenspinsels. Het is duidelijk geworden wat de eerst volgende stap wordt. Heerlijk om te zien en waardevol voor ons als peter.

Zoek je er zelf ook één? Wie weet, hebben we een match. Bel ons maar op 0473/51.64.55.