Een nieuwe organisatiestructuur

Geschreven door Wim op 06/04/2021 in Organisatiestructuur

Structuur daar zijn we fan van. Logisch dus dat we graag organisaties begeleiden in het herdenken en optimaliseren van hun huidige organisatiestructuur.

Geen evidentie, er is geen wonderformule die voor elke organisatie op elk moment geschikt is. Misschien maar goed ook. Want mensen en organisaties veranderen. Wat nu werkt, kan binnen een aantal jaren alweer wringen. Telkens een stevige uitdaging dus. Aan de hand van een uitgebreide analyse en een doordacht plan van aanpak, discussiëren we over mogelijke oplossingen voor de problemen en kansen die op ons bord liggen.

Een structuur kan niet werken zonder gedragenheid van het team. Een doordacht proces dringt zich dus op om teamleden duidelijk te maken waarom we veranderen. We betrekken hen in de voorstellen die doorheen het parcour ontstaan. Ook al ziet het uiteindelijke voorstel er wat anders uit dan het managementteam had kunnen bedenken. Wanneer een team de verandering begrijpt en er aan meegewerkt heeft, wordt de kans veel groter dat ze dit mee toepassen en uitdragen. Twee elementen die nodig zijn om te spreken van een geslaagde verandering.

Structuur staat in teken van het realiseren van de missie en visie.

We mochten dit proces bij diverse organisaties in goede banen leiden. Met een externe kritische blik, een pak voorbeelden hoe andere organisaties dit aanpakken en telkens met het einddoel in gedachten. Elke stem en vraag is welkom, elke weerstand is voor ons een teken van betrokkenheid. Het stimuleert ons om mee verder na te denken over iets wat voor onze klant kan werken. Het doel van elke structuur, hoe die er ook uit ziet, staat voor ons in het teken van het realiseren van de missie en visie. Het startpunt van elk proces. Welke structuur is er nodig om die zo effectief en graag ook zo efficiënt mogelijk te bereiken? Wat is de opdracht van elk orgaan, waarover beslissen ze en hoe verhouden organen zich onderling? Zo leggen we de puzzel die leidt tot een visueel en overzichtelijk organogram. Over rollen en verwachtingen tot frequentie en monitoring. Alle aspecten komen daarbij aan bod. Het maakt duidelijk aan het team waar, bij wie en waarvoor ze terecht kunnen.

Één van onze eerste vragen is op welke manier we de communicatie over dit proces kunnen doen. We wachten niet tot alles duidelijk is maar stellen ons doorheen het proces kwetsbaar op, wetende dat we nog niet elke vraag kunnen beantwoorden. We halen die antwoorden door samen na te denken en mogelijke scenario’s te ontwikkelen. Het enige dat aan het begin van het proces duidelijk is, is dat de nieuwe structuur een antwoord zal bieden op de huidige uitdagingen. Het is net daarom dat we hier graag onze tanden in vastzetten. De uiteindelijke structuur ligt nog niet vast en is nog niet beslist, het vloeit uit de gedrevenheid van het team om het beter te doen.

Terwijl we dit schrijven, hebben we al weer zin in het volgende proces...