Geef je creatievelingen tijd en middelen

Geschreven door Wim in change management

Je kan ze ongetwijfeld vlot opnoemen: de creatieve geesten, de dromers, de out-of-the-box-denkers in je team. Het zijn mensen met een bijzonder talent om nieuwe ideeën te ontwikkelen en experimenten op te zetten. De meeste van hen hebben zelfs een lijstje klaar liggen, half uitgewerkt op postits of op een online-prikbord.

Wanneer je organisatie nood heeft aan flexibiliteit en wendbaarheid om in te spelen op de markt, zijn die ideeën zeer welkom. Sinds maart 2020 heeft elke organisatie hier nood aan. Onduidelijkheid over de toekomst en een onzekere planning, vragen namelijk om experimenten.

Roep jouw team dus samen voor een brainstormsessie of breindump. Elk idee is welkom, geen enkel nieuw concept kan in eerste instantie worden afgeschoten. Hoe meer, hoe beter. Het bord mag vol staan met elementen die al lang in de frigo liggen of op iemands wish-list stonden. En elk nieuw idee, hoe klein ook, mag er bij. Wat willen jullie klanten? Waar zijn jullie concullega’s mee bezig? Waarmee hebben jullie altijd al eens willen starten? Het is het moment waar de creatievelingen in hun talent kunnen schitteren.

Je kan dit mee faciliteren.

Geef hen de tijd om nieuwe ideeën te bedenken, geef hen de middelen om nieuwe concepten te ontwikkelen, geef hen wat budget waarmee experimenten kunnen opgezet worden. Een aantal zullen slagen, andere dan weer niet. In deze tijden mag dat. Het werkt beter dan wachten of te strak vasthouden aan tradities. Als leidinggevende kan je dit faciliteren door het op de (online-)teamvergadering te agenderen, door een projectteam samen te brengen en vooral ook de nodige vrijheid te geven.

Zorg er voor dat alle output visueel wordt en iedereen er op elk moment en elke plaats aan kan. Ideeën komen niet alleen op het moment van de brainstorm maar ook achteraf. Een online-prikbord, een mailadres idee@coasterconsulting.be of een tijdelijke WhatsApp-groep, hoe toegankelijker, hoe meer ideeën. Elk nieuw idee inspireert. Met de beste drie, kan je verder aan de slag om te experimenteren.

Nood aan een externe begeleider bij de brainstorm, contacteer ons.