Missiegedreven teams

Geschreven door Wim op 01/02/2021 in Missie en visie

We hebben er weer veel gezien de laatste maanden: teamleden met een grote betrokkenheid op de job én op de organisatie. Met enorm veel energie en enthousiasme, gaan ze ervoor om de missie en visie van hun organisatie te realiseren.

Één van de trajectbegeleidingen die we het liefst doen, gaat over waarden, missie en visie. Al snel zien we het in de denkoefeningen en werkvormen die we gebruiken: de fonkeling in de ogen, het ene antwoord dat snel volgt op het andere, de goesting om iets te verduidelijken en beter te maken. Dat geeft ook ons energie. En die energie pakken we graag vast om mensen op één lijn te krijgen, te laten benoemen wat ze niet altijd onder woorden krijgen en vooral ook beknopt en krachtig in een verhaal gieten om naar buiten te brengen.

“Verrassend hoe een oefening over waarden, antwoorden bood op heel wat andere discussiepunten in onze organisatie.” - Rebecca

Vraag een coördinator of manager waarom die ooit begonnen is. Vraag een medewerker waarom die ooit gesolliciteerd heeft. Vraag iedereen waarom ze nog steeds elke dag in en uit 100% geven. Al snel zie je een vlammetje weer opflakkeren. Met wat extra brandstof laten we dat graag aanwakkeren.

Elk woord heeft betekenis.

Elk woord is belangrijk, elk woord heeft betekenis. Wordt het een “en” of een “of”. Soms een wereld van verschil. De betekenis achter die woorden, de voorafgaande discussie is minstens even belangrijk als het woord zelf. Eén zin in een visie, levert soms een A4 op met info. Niet om het voor altijd en eeuwig vast te zetten maar wel om intern en extern verduidelijking en achtergrond te bieden. Het verklaart waarom voor het één wordt gekozen en niet voor het ander. Het maakt duidelijk waar de prioriteiten van de organisatie liggen. Die keuzes geven energie en richting aan een team om er, samen, voor te gaan. Ze weten waarvoor ze het doen en wat ze betekenen, ook in moeilijke omstandigheden.

Ook onze missie en visie heeft een denkproces van een jaar achter de rug. Heerlijk om te doen en die discussies te voeren. Samen uitdagingen aanpakken, zijn dus niet zomaar gekozen woorden. Het is een zin die ons energie geeft.

Contacteer ons als je die fonkeling in de ogen ook wil zien verschijnen.