2020, een jaar vol verandering

Geschreven door Wim op 16/12/2020 in Over Coaster consulting

2020 loopt op z’n einde. Een bewogen jaar waar we met gemengde gevoelens naar terug kijken. Zoals velen waarschijnlijk. Wat rustig begon, ging al snel over in een roller-coaster waar de ene verandering de andere opvolgde. Wij en wie we lief hebben, zijn gezond. Da’s uiteindelijk het belangrijkste.

Wij hebben al doende geleerd om in elke verandering kansen en opportuniteiten te zien. De mens is een raar beestje… maar we zijn duidelijk niet alleen. Het ene mooie voorbeeld na het andere kruiste ons pad. Organisaties die teamleden de tijd en middelen gaven om creatief te zijn. Nieuwe en out of the box-ideeën ontstonden, experimenten werden opgezet en geslaagd bevonden. Ook bij ons: webinars, denkoefeningen over online-verbondenheid en betrokkenheid creëren of al wandelend een coachingsgesprek voeren. Al snel beslisten we om heel wat van die voorbeelden te bundelen en anderen inspireren. Het bracht ons terug naar de essentie waarom wij onze onderneming zijn gestart: samen uitdagingen aanpakken.

Impact nog nooit zo groot. 

We mochten met een heel aantal teams aan de slag gaan. Teams en teamleden die onder druk kwamen door verandering in hun werk- en privésituatie. We stonden stil bij de vragen waarom hun organisatie bestaat of waarom ze hun job uitvoeren en zagen hun ogen terug blinken. Want hun impact is nog nooit zo groot geweest. Hun enorme inzet en wendbaarheid nog nooit zoveel gewaardeerd. Met concrete kortere doelen konden we hen perspectief geven, ook al wist niemand hoe de wereld er de week erna weer zou uitzien.

"Het moet meer zijn dan een online-vormingsdag."

We werden gevraagd om fysieke events te helpen transformeren naar een online-beleving. Hier en daar wat grijze haren erbij omwille van technische mankementen maar de voldoening achteraf was des te groter. “Het moet meer zijn dan een online-vormingsdag” lazen we in een mail. En ja hoor, een gezamenlijke brainstorm later, hadden ze een goed concept en scenario. En een mooie extra: aangezien het hele team nu aan het event meewerkte, zorgde dat voor een gemeenschappelijk doel en een sterk teamgevoel.

2020 is ook het jaar waarin heel wat organisaties toekomstplannen maakten. Bij Compagnie Mila mochten we een gedreven team begeleiden tot een erkenning landelijk jeugdwerk. We zien het ook echt als een erkenning voor wat ze de afgelopen jaren hebben opgebouwd zonder enige vorm van subsidie. Het is een bewijs voor hun passie, gedrevenheid en enthousiasme. Bij een aantal organisaties begeleiden we het proces om een gedragen beleidsnota tot stand te brengen. Processen waar het virus probeerde roet in het eten te gooien maar daar niet in slaagde. De overvloed aan creatieve ideeën was te groot, wat leidde tot goesting en stevige ambities.

2020 zette ons aan het denken en 2021 brengt voor ons nog meer verandering. Binnenkort lichten we daarover een tipje van de sluier.