Een verandercultuur installeren

Geschreven door Wim op 12/08/2024 in Change management

De kans is groot dat er op dit moment een verandering bezig is in je organisatie. Misschien kijkt iedereen uit naar het punt dat er een beslissing is of de verandering afgerond is. Een ietwat opgelucht gevoel komt naar boven. Er is weer stabiliteit, de focus kan weer liggen op het dagdagelijkse werk. Nu kunnen we weer jaren verder. Of niet?

Je kan er effectief iets aan doen om er voor te zorgen dat bij het volgende veranderproces voldoende energie is om er voor te gaan. Dat er mensen staan te springen om in de werkgroep te stappen.

In deze blogpost geven we jou vijf tips om in je team een positieve cultuur van verandering te installeren.

1. Een positieve mindset

Geef het goede voorbeeld en zie veranderingen als een kans. Een kans tot groei en innovatie. Een kans om medewerkers betrokken te maken op de organisatie. Een kans om voor je doelgroep nog net iets meer of beter te betekenen. Ja, je mag ook realistisch zijn. Uiteraard zullen er hobbels zijn maar, en we spreken uit ervaring, elke verandering komt op één of andere manier goed. Soms met vallen en opstaan, soms met een zucht maar het komt goed. Jouw positieve mindset kan besmettelijk werken voor je team.

2. Betrek en versterk je team

Betrek je team in het bepalen van de komende veranderingsprocessen. Betrek hen in wat je wel en niet zal veranderen het komende jaar of in het volgende beleidsplan. Maak hen duidelijk wat er niet verandert en creëer enthousiasme voor de zaken die je wel diepgaander wil aanpakken. Versterk hun verandercompetenties via interne of externe opleidingen, via goede voorbeelden of door hen ook zelf eigenaarschap te laten opnemen en veranderingen te laten begeleiden.

3. Stimuleer innovatie en experimenten

Moedig je team aan om nieuwe ideeën voor te stellen. Een open stoel in het bestuur, een plek op de onedrive of via werkvormen op een vergadering. Laat hen risico’s nemen en experimenten opzetten. Fouten maken mag. Het leren uit die fouten zorgt niet alleen voor hun ontwikkeling maar ook die van de organisatie.

4. Zorg voor structuren en systemen

Stel tijdslijnen, post-its, online tools en middelen ter beschikking om de processen vorm te geven en op te volgen. Maak het hen makkelijker door documenten ter beschikking te stellen uit vorige processen. Evalueer op frequente en voorspelbare momenten waardoor iedereen weet dat er punt is waar wordt stil gestaan. Voorzie een online-document waar op elk moment evaluatiepunten kunnen genoteerd worden. Zorg voor tools om te monitoren zodat iedereen op elk moment cijfers kunnen zien. Cijfers die aantonen wat er mag gevierd worden en waar kansen tot verbetering liggen.

5. Communiceer regelmatig

Voorzie middelen om naar de rest van het team te communiceren. Zorg voor een herkenbaar beeld waardoor iedereen direct weet waarover het gaat. Zorg voor een sjabloon waarin de redenen achter de verandering, de verwachte voordelen en de stappen die worden ondernomen, kunnen vermeld worden. Openheid en transparantie bevorderen betrokkenheid en verminderen weerstand.

 

In een wereld die voortdurend verandert, is het vermogen van een organisatie om zich aan te passen en te evolueren cruciaal. Door een positieve cultuur van verandering te verankeren in de kernwaarden van de organisatie, kan je niet alleen de uitdagingen van vandaag het hoofd bieden, maar ook een sterke basis leggen voor de toekomst.